TESTOS POL·LINITZADORS
Karel de Pourcq, Pep Freixanet, Gina Maskell, Andrea Troncoso
Karel de Pourcq, Pep Freixanet, Gina Maskell, Andrea Troncoso
A les ciutats no només hi viuen éssers humans. A Barcelona, compartim l’espai amb una flora i una fauna abundants, como ara el taronger i la merla. Però no hi ha gaire hàbitats on aquestes abundants criatures urbanes puguin viure. En particular, els hàbitats fragmentats i de baixa qualitat afecten els pol·linitzadors com les abelles i les papallones de la nostra ciutat. Els pol·linitzadors afavoreixen la producció de fruits i llavors de moltes plantes gràcies a la disseminació del pol·len.
Afegir microhàbitats a les xarxes d’itineraris de pol·linitzadors.
Promoure l’aprenentatge pràctic sobre
els pol·linitzadors i les plantes autòctones.
1.
Es poden plantar amb antelació algunes llavors de plantes que atrauen pol·linitzadors perquè comencin a brotar. Es pot fer, per exemple, en oueres petites. S'hauran de sembrar un parell de setmanes abans que es vulguin fer els testos. D'aquesta manera, es podran trasplantar els petits plançons en el moment adequat.
2.
Decidiu quina és la millor forma per al test de plàstic. Cal que tingueu en compte on el posareu, què plantareu, com plantareu (dibuixeu-ne la forma en un full de paper). Consulteu les fitxes de pol·linitzadors.
3.
Un cop hàgiu preparat els dissenys, serà el moment de començar a fer el test. Dibuixeu una línia o marqueu punts amb un retolador per saber per on heu de tallar la garrafa de plàstic. Amb un cúter o unes tisores (segons si el plàstic és més o menys gruixut), talleu amb cura la garrafa per obtenir-ne un test. Feu alguns forats a la part inferior per drenar l'aigua. Si voleu penjar el test o decorar-lo amb cinta adhesiva, us serà més fàcil fer-ho abans d'omplir-lo de terra. Si voleu evitar que la terra caigui pels petits forats, podeu posar una capa d'uns 2-4 cm de greda o pedres petites al fons del test.
4.
Seguidament, empleneu el test gairebé fins a dalt de tot amb terra o una barreja de terra i compost. Deixeu-hi un espai d'aproximadament 1 cm.
5.
Planteu les llavors, els esqueixos o els plançons. Les llavors no s'han de plantar a una profunditat excessiva. Si les llavors són més grans que el cap d'una agulla i es poden agafar, faeu un forat petit amb el dit índex de la mida de l'artell. Poseu 2 o 3 llavors en aquest forat i cobriu-les amb terra. Aquesta és la manera de plantar les llavors de calèndula o sàlvia. Si les llavors són molt petites i no es poden agafar d'una en una, feu una línia d'1-3 cm a la terra, de la profunditat d'una ungla, repartiu un pessic d'aquestes minúscules llavors al llarg d'aquesta línia i cobriu-les amb terra. Si trasplanteu un plançó, feu un forat per a la planta que cobreixi totalment les arrels, de manera que la terra també cobreixi una petita part de la tija de la planta. No us oblideu de regar les llavors que acabeu de plantar o els plançons que hàgiu trasplantat.
6.
Finalment, etiqueteu el que hàgiu plantat, indicant el nom de la planta i la data. Podeu fer-ho escrivint-ho en un bastonet de gelat, que després clavareu a la terra al costat de les noves plantes. Afegiu quins pol·linitzadors voleu atraure, si voleu fer servir herbes per cuinar o per fer infusions, quan s'ha de plantat i quan floreix
7.
Poseu el test al lloc desitjat i observeu els pol·linitzadors.
Les teves dades s'han enviat correctament.
Moltes gràcies!
Formulari incorrecte, revisa els camps en vermell